diumenge, 25 de novembre del 2012

Nova ressenya: "La pell de la revolta"

Avui us parlaré de "La pell de la revolta" d'en Jordi Sierra i Fabra. Aquesta novel·la té dues parts molt marcades. La primera recrea un fet real, l'anomenat "fet de la pell", que va succeir el 23 de febrer de 1905, quan un nen que treballava a la fàbrica de la colònia Güell va caure a una tina de tint calent, cremant-se les cames. Només les hi podien salvar amb un transplantament de pell. Molts treballadors de la colònia s'hi van oferir voluntaris; però el que va sorprendre més i va donar notorietat al cas és que dos fills de l'amo, i el capellà de la colònia, van sumar-se a la donació. A partir d'aquí comença la novel·la com a tal, amb una família habitant de la colònia, els Vidal, composta pels pares, dues filles i dos fills, l'Esteve i el Ventura. Aquí s'inicia un pols entre el Ventura, que es rebel.la contra la situació que viuen els obrers -ell pensa que el fet no hauria passat si els nens no treballessin a la fàbrica- i la resta de la família, que lloa a l'amo per donar-los vivenda, sanitat i feina, i per l'ajuda a guarir el nen ferit. L'altre part de la novel·la se centra en el Ventura, que finalment marxa a ciutat i allà es trobarà amb els moviments i les protestes anteriors a la Setmana Tràgica de Barcelona. Els disturbis i les queixes de la gent, sobretot les famílies dels reservistes que eren obligats a embarcar cap a la guerra del nord d'Àfrica. Homes que havien de deixar feina i família per anar a una guerra de la qual es lliuraven d'anar els fills de la burgesia catalana. Els fets que en Ventura viu, primer a la colònia, i després a Barcelona, serveixen per a què Sierra i Fabra ens mostri com era la vida a una colònia industrial, i el perquè dels fets que porten a que Barcelona cremi pels quatre costats. Els obrers que accepten el seu destí i els que s'hi rebel.len, com gràcies a aquests últims s'han aconseguit millores en les condicions laborals, i el fet que la burgesia sempre ha aconseguit burlar les obligacions que com la resta de ciutadans haurien de complir. Tot això i molt més és "La pell de la revolta".

3 comentaris:

  1. Ja és bo que, a través d'aquests escrits ens remoguin la memòria històrica i que ens expliquin el perquè de què.
    Pot ser que no hi hagi mai, un canvi en la manera de comportar-se la societat? Hem de conformar-nos amb això?
    Assumpta Castanyer

    ResponElimina
  2. La historia ens indica que quasi mai hi han camvis en aquest sentit. Els perjudicats en el cas de desgracies o guerres sempre son els mateixos. El poble, la classe obrera.... Prou que alguns moviments revolucionaris ho han intentat, peró el poder, i sobretot el poder economic, te els tentacles molt llargs i foscos. I ara precisament amb la societat de la informació estem veient com el poder adquireix un status de corrupció terrible, que mai beneficiará al poble.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Només un robot programat per aniquilar totes les accions que es puguin portar a terme, injustes i desiguals en benefici només d'uns escollits i per utilitzar a la resta de la humanitat... Un robot de película, indestructible.. perquè tot el que sigui humà en qualsevol pot ser vulnerable... Ben mirat, no sé si quedaria algú fora d'aquesta aniquilació...
      Ara bé, podria escriure's unes obres impressionants.
      Assumpta Castanyer

      Elimina